RUTA de la MEMORIA HISTORICA de LES CORTS

13 espacios del distrito de les corts, Barcelona con un valor simbólico importante en relación al periodo de la segunda república, el franquismo y la transición española

PRESENTACIÓ

Llosa incrustada en el paviment en els espais identificats per la ruta

Llosa incrustada en el paviment en els espais identificats per la la ruta

La Ruta de la Memòria Històrica de les Corts a Barcelona proposa un recorregut urbà per 13 localitzacions del districte: edificis, monuments, entorns urbans fortament identificats amb esdeveniments històrics del període de la IIª República Espanyola, de la Guerra Civil i de la dictadura Franquista.

També es proposen tres projectes d’idees per a espais “sense memòria” on s’han dut a terme enderrocaments de monuments franquistes i es percep un fort dèficit d’espai públic. Aquest és el cas dels indrets on s’alçaven els antics monuments a Jose Antonio i Als Caiguts. El tercer projecte identifica la desapareguda Presó de Dones de les Corts. Es tracta d’un lloc amb una forta història social i humana de repressió franquista, avui invisible en el paisatge urbà de la ciutat.

S’està dissenyant una primera versió del que pot ser la pàgina web de la ruta pensada per poder accedir a la informació dels diferents llocs que la componen des d’una perspectiva crítica, entenent que recordar què va passar i què va significar un lloc, un símbol, un fet, és un exercici imprescindible per comprendre el present i poder entendre el passat, fent visible la memòria que el nostre entorn construït ha anat soterrant.

El projecte estudia l’ús d’aplicacions amb les que descarregar informació audiovisual que pugui ser llegida des de dispositius mòbils. Podent accedir,-amb codis QR ubicats in situ en panells informatius-, a la història llegida (text), vista (galeria d’imatges) i escoltada del lloc (podcasts).

A nivell d’espai públic, es proposa la incrustació en el paviment de lloses de resina transparent de 40cmx40cmx8cm (proporcionades al panot barceloní) que localitzin sobre el territori els espais concrets de memòria. Com caixes que contenen alguna cosa per descobrir, ens conviden a mirar dins, a baix, a preguntar-nos sobre les capes de la història acumulades al sòl urbà. El logotip de la ruta s’identifica per la M de memòria que remarca la forma de la Diagonal de Barcelona.

Durant el curs 2012-2013, es fa un nou disseny del logo de la ruta i es dissenya un tòtem per tal d’informar sobre els espais de memòria des de l’espai públic.

ruta_bc

%d bloggers like this: