RUTA de la MEMORIA HISTORICA de LES CORTS

13 espacios del distrito de les corts, Barcelona con un valor simbólico importante en relación al periodo de la segunda república, el franquismo y la transición española

7. Antiga presó de Dones de Les Corts

Projecte d’intervenció Màster en Disseny Urbà (UB), 2012

Projecte d’intervenció Màster en Disseny Urbà (UB), 2012

Actualment es treballa en un procés participatiu obert a totes les persones i entitats per tal de donar forma i reflexionar sobre el projecte de monument dedicat a la Presó de Dones de Les Corts.

________________________

La desapareguda presó de dones de les Corts s’ubicava en uns terrenys als afores de la ciutat, en el camí que de les Corts conduïa a Sarrià. La seva transformació en presó es du a terme l’any 1936, encara que els successos més cruents es succeeixen a partir de 1939 i fins al tancament definitiu de la institució, l’any 1955.Actualment qualsevol referència a l’antiga presó de les Corts, -on hi havia un gran percentatge de preses polítiques-, ha desaparegut del tot; només una petita placa identifica de forma genèrica l’emplaçament. El canvi en l’ús i la consolidació del sector com a centre administratiu i comercial al nord-oest de la ciutat, així com la seva proximitat a la zona universitària, fa d’aquesta àrea un nucli d’activitat aliè als fets precedents.

En concret, l’espai que abans ocupava la casa ha estat reemplaçat per un dels centres comercials d’El Corte Inglés. L’espai d’horts i el llac que ocupaven la resta de la masia són avui edificis d’oficines i una estació de combustible.

L’alt nivell de trànsit vial i vianant suggereix la necessitat d’intervenir d’una manera alhora visible en el paisatge, alhora sòbria a nivell volumètric. Es proposa una intervenció longitudinal que traci en el sòl urbà la idea de perímetre en tant que mur de l’antiga institució. El recorregut identifica quatre punts d’interès a través de quatre elements de senyalització vertical d’acer corten i formigó armat en què es despleguen apartats de la història de la presó, a través de material gràfic i verbal.

El primer element de senyalització parteix del punt més transitat (cruïlla de Diagonal amb Gran via de Carles III). A partir d’ell s’inicia una línia en forma de làmina d’acer corten de 20 cm x 40 cm x 0.8 cm, adaptable a les mesures del panot barceloní.

El caràcter desgastat de l’acer corten contrasta amb el gris del paviment existent, establint una referència al ferro de les finestres que confinaven l’espai de la presó; al passat i al desgast del record en el temps.

L’obra vol aprofundir en les vivències personals gravant cada 2 metres el nom de les recloses, així com les dates del seu internament; i també frases intertextualitzades que expliquin històries personals i col·lectives dels fets viscuts en aquest mateix lloc fa 50 anys.