RUTA de la MEMORIA HISTORICA de LES CORTS

13 espacios del distrito de les corts, Barcelona con un valor simbólico importante en relación al periodo de la segunda república, el franquismo y la transición española

11. Monument Caigut, antic monument a Los Caídos

11_caigut

Projecte d’intervenció Màster en Disseny Urbà (UB), 2012

El monument situat a l’avinguda Diagonal en honor als Caiguts obra de Josep Clarà, Adolf Florensa i Josep Vilaseca, és construït l’any 1953 davant del Palau Reial de Pedralbes seguint una dinàmica general de postguerra, quan es promouen monuments i plaques a totes les ciutats i pobles en honor als morts del bàndol franquista. Aquests monuments solien estar identificats amb la inscripció: “Caídos por Dios y por España”.El monument plantejava tota una escenografia amb un fons de planta semicircular en forma de columnata, i una obra escultòrica centrant la mirada, protagonitzada per dues figures masculines, una d’elles en peu subjectant al caigut.

Des de molt aviat l’obra pateix atacs organitzats. Durant els anys 1972 i 1974 s’atempta contra el monument, que és objecte de desgreuge en presència de l’alcalde franquista Porcioles entre d’altres autoritats. Posteriorment, l’1 de juny de l’any 2001 la Plataforma Antifeixista de Barcelona du a terme una acció contra el monument, que es trenca i és retirat.(1) El dijous 28 de juliol de 2005 comença l’enderroc de la columnata. En el seu lloc l’Ajuntament projecta crear “un espai de trobada cívica, amb un projecte de l’arquitecte Helio Piñón que inclou un prisma de vidre de cinc metres d’alçada i una llosa irregular amb perfils d’acer que brillaran de dia amb el sol i de nit amb fibra artificial” (Huertas, Fabre, 2004). Aquest projecte no es realitza, per contra es planten parterres i arbres seguint la traça del monument eliminat.

El projecte que es presenta per aquest lloc pretén fer visible en l’espai públic la història avui oculta del monument, amb la instal·lació de plafons de vinil en les principals interfícies de transport públic que connecten l’àrea. Una línia del temps gràficament il·lustrada intercedeix entre la mirada del ciutadà, usuari del transport públic, i el lloc, actualment buit de contingut. El títol del projecte pretén un joc de paraules entre el nom de l’antic monument franquista i el seu final.

 

 

 

 

 

 

(1) El grup independentista Maulets col·loca unes hores abans unes pancartes en contra de l’Exèrcit Espanyol, per aquesta raó, El Periódico de Catalunya identifica el 2 de juny aquest grup com l’autor dels fets.

Advertisements
Advertisements