RUTA de la MEMORIA HISTORICA de LES CORTS

13 espacios del distrito de les corts, Barcelona con un valor simbólico importante en relación al periodo de la segunda república, el franquismo y la transición española

1. Antic monument a José Antonio

Projecte dut a terme per a l'espai on s'ubivaca el monument a Jose Antonio, Barcelona 2012

Projecte d’intervenció Màster en Disseny Urbà (UB), 2012

El monument dedicat a  José Antonio Primer de Rivera, de l’arquitecte Jordi Estrany i l’escultor Jordi Puiggalí, és construït el 1964 en l’actual passeig Josep Tarradellas, coincidint amb el 30è aniversari de la creació del partit d’extrema dreta Falange Espanyola. El 1981, l’Ajuntament n’elimina l’escut franquista, molt visible en la part superior del monòlit central; però és el 2009, després de gairebé 30 anys des d’aquesta primera intervenció, que enderroca tot el monument. La decisió és polèmica ja que el monument tenia un nivell C: C (no enderrocable) de protecció patrimonial. A més, aquesta decisió no és seguida d’un projecte coherent d’espai públic. Després de tres anys des de la seva demolició, el lloc es troba en estat d’abandonament. Sense memòria i sense present.
La intervenció proposada planteja una reflexió sobre la memòria històrica des d’un punt de vista crític. Per tant es planteja produir un petit desnivell en l’àrea on s’ubicava el monument; un petit ressalt longitudinal completament accessible capaç de contraposar el significat de l’antic monument, erigit com volum transversal al passeig. La nova volumetria longitudinal pot servir per seure, però també per conèixer la història d’aquest indret de la ciutat, expressada en una línia del temps dels esdeveniment més significatius vinculats a l’espai,  entre els que destaquen els canvis succeïts al nomenclàtor del carrer Josep Tarradellas, des de la seva construcció fins l’actualitat.
El material proposat per a la línia del temps i les vores és l’acer corten, de color vermellós i sense polir. Per afavorir el contrast, es proposa l’asfalt de color gris clar per a la resta del paviment. A la part inferior es planteja definir de forma subtil els límits de l’antic monument delimitant amb un perfil d’acer el perímetre del que va existir. A banda i banda del passeig es proposa la plantació de robínies pseudoacacias que permetin emmarcar l’espai i potenciar la linealitat del passeig.

Advertisements
Advertisements